Lezing Filosofie bij Kanker Dbieb Blokhuispoort (De Kapel) Leeuwarden

Date

24 feb 2022

Time

19:00 - 20:30

Omschrijving

Skulp-lezingen in Dbieb Blokhuispoort Leeuwarden

In februari start De Skulp Friesland met lezingen in De Kapel van Dbieb Blokhuispoort. Voor de komende maanden staan er interessante lezingen op het programma die waardevol zijn voor niet alleen mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten, maar ook professionals en vrijwilligers in de oncologische zorg.  De toegang is gratis. Aanmelden kan via info@deskulp.nl onder vermelding van de titel van de lezing.  

Donderdag 24 februari 2022 19.00 -20.30 uur

Mees Nauta (docent filosofie) en Aad van der Windt (oncologisch fysiotherapeut) leggen uit hoe praktische filosofie een hulpmiddel kan zijn naar een bewuster leven in voor- en tegenspoed.

Vaak wordt gedacht dat filosofie saai, abstract en moeilijk is. Filosofie kan inderdaad een erg theoretische studie worden, waarin geleerd wordt welke filosoof wanneer wat gezegd heeft (en welke andere filosofen het daar vervolgens weer pertinent mee oneens waren).

 

Praktische filosofie is echter het toetsen van filosofische uitgangspunten aan ons eigen leven. Dus niet “wat vond Plato of Socrates hiervan?” maar “wat is mijn eigen mening, waar is die op gebaseerd  en hoe laat ik dat zien in mijn dagelijkse leven”. Je moet dus zelf aan de slag!

 

Een bijeenkomst over praktische filosofie kan daarom niet plaatsvinden in de vorm van een lezing, dat wil zeggen kennisoverdracht, maar is altijd een dialoog waarin gezamenlijk wordt gezocht naar wat ons  werkelijk beweegt in het leven.

Aad van der Windt merkt op dat een filosofische benadering van het leven dikwijls een positieve invloed heeft op de levenskwaliteit. Het brengt rust in het hoofd en laat je focussen op de dingen die je belangrijk vindt om (nog) te doen.


Category
ontspanning
creatief
voeding
actief
informatief
diverse

activiteiten

De vrijwilligers van De Skulp organiseren regelmatig activiteiten en themabijeenkomsten zodat lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten. 

Klik hier voor onze actuele agenda.

Zo kun je eens binnenlopen bij het wekelijks SkulpCafé of aansluiten bij één van de vele activiteiten. Dit kan een sportieve activiteit zijn, zoals wandelen in de fraaie natuur van onze provincie, maar ook een creatieve zoals schilderen. Daarnaast kun je ook opgeven voor een massage bij kanker en worden er verwen momenten georganiseerd.
De themabijeenkomsten zijn met name bedoeld om je te informeren over de gevolgen van kanker in diverse fases van het proces waar je je in bevindt.

Opgave voor een activiteit doe je middels het aanmeld formulier bij de betreffende activiteit.

Binnenlopen tijdens het SkulpCafé kan uiteraard zonder opgave en daar staat de koffie voor je klaar en is er een luisterend oor.