Familiedag – Informatiemarkt
‘Wanneer kanker je raakt is dit van invloed op alle facetten van het leven. In een chaos van emoties en vragen probeer je je weg te vinden naast de behandelingen in het ziekenhuis. Dit is vaak niet gemakkelijk en vraagt niet alleen het uiterste van jezelf maar ook van je gezin, vrienden of familie.
Care for Cancer is een organisatie die een brug slaat tussen het ziekenhuis en thuis. Daar waar de ziekte in het ziekenhuis wordt behandeld, wordt hij thuis beleefd en daarom richten wij ons op de gevolgen die dit heeft op het dagelijkse leven.
Van diagnose tot nazorg bieden de oncologieverpleegkundigen van Care for Cancer ondersteuning in het ontrafelen van de situatie. Wat heb jij nodig? En hoe zorg je ervoor dat je de touwtjes weer in handen krijgt?
Hoe ga je om met de lichamelijke gevolgen, met angsten en onzekerheden, met je werk of met elkaar? Samen kijken we waar jou/jullie behoeften liggen en helpen we je op weg in een turbulente tijd.’
Marja Hoekstra
Ik ben Attie den Boer en werk als verpleegkundige in de (specialistische) thuiszorg. Via mijn werk als verpleegkundige kom ik veel in aanraking met mensen die kanker hebben en ik merk hoe diep dit ingrijpt in het leven van de persoon zelf en hun naasten.
Sinds dit jaar ben ik als vrijwilliger betrokken bij de stichting Als kanker je raakt en zet me in voor het regioteam hier in het noorden. Tijdens de informatiemarkt vertel ik jullie graag meer over deze stichting en onze werkzaamheden.
Wij willen er graag zijn voor iedereen die zelf te maken heeft (gehad) met kanker. Wij helpen je graag verder als je worstelt met vragen als: Hoe kan ik verder leven? Hoe ga ik om met missen van deel van mijn lichaam? Hoe ga ik hier mee om binnen mijn gezin? Waarom moet mij dit overkomen? Waar is God in dit lijden?
Bij de stichting is er de mogelijkheid om samen met iemand te praten over de vragen die je bezighouden. Daarnaast worden er door het land heen ontmoetingsdagen en themadagen georganiseerd. Sinds begin dit jaar zijn we gestart met een regioteam hier in het noorden, je kunt hen mailen voor vragen of meer informatie: regionoord@alskankerjeraakt.nl
Bee Friends Fryslân zal bij mooi weer korte ritjes, van ongeveer een kwartier, op de trike verzorgen voor kids tot 18 jaar op onze familiedag.
Wij zijn een motor stichting die bestaat uit een groep vrijwilligers die vooral op motoren en trikes naar kinderen gaan.
Wij zetten ons voornamelijk in voor kinderen onder de 18 die ziek zijn of een grote rugzak hebben enop welke manier dan ook “even” geen kind kunnen zijn. Waar mogelijk is proberen we anderen ook te helpen.
Als groep vrijwilligers profileren wij ons zelf als vrienden van het kind. Zo komen we op verjaardagen en diploma-uitreikingen en andere leuke dingen, maar ook bij de minder leuke dingen proberen wij er te zijn voor ze. Denk aan ziekenhuis opname of gewoon als het even niet wil. En als het nodig is zelfs bij de laatste eer. Het is een waardevolle toch hele zware taak die we allemaal vrijwillig doen.
Maar iedereen doet het met 200% inzet. Onze stichting draait daarom op giften, donaties en verkoop van merchandise.
Als kanker het gezin binnenkomt is niets meer hetzelfde……
De emotionele en praktische gevolgen voor het kind zijn vaak groot. Thuis verandert er van alles, waardoor de normale structuur en het gevoel van veiligheid kunnen verdwijnen. Ook worden deze kinderen geconfronteerd met grote en kleine vragen, verdriet, zorgen en angsten. De impact hiervan beperkt zich niet tot de thuissituatie, maar heeft ook grote gevolgen voor het welzijn in alle leefgebieden, waaronder school, sportverenigingen, kinderdagverblijven en naschoolse opvang.
Naast individuele begeleiding van gezinnen bieden wij met de training Cancer talk, in zowel de individuele tweedaagse als modules voor het onderwijs en verenigingen handvaten om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan met gezinnen die geraakt zijn door kanker.
Na de training ga je m.b.v. het werkboek en Cancer talk model met vertrouwen in gesprek.
Het gezicht van Cancer talk in Friesland is Marjo Andringa
… na een loopbaan binnen het regulier- en speciaal onderwijs geschoold als NLP-practitioner coach en professioneel rouw en verliesbegeleider, waarbij ze gespecialiseerd is in begeleiding bij kanker en echtscheiding. Inmiddels runt ze 12 jaar haar eigen coachpraktijk, waarin ze kinderen, gezinnen en volwassenen ondersteund bij heftige levensgebeurtenissen. Door haar eigen ervaring met borstkanker heeft ze ervaren dat de begeleiding van kinderen tijdens deze heftige periode extra aandacht vraagt.
Een luisterend oor, persoonlijke aandacht en betrouwbaarheid zijn kenmerken waaruit haar coaching zich vormt. Zij werkt vanuit haar praktijk aan huis, op locatie, of daar waar nodig is. Als geboren en getogen Friezin kan de begeleiding gewenst ook in de Friese taal plaatsvinden.
Heerlijke Chocolade met een beetje humor dat wil jij toch ook!
Carolien Aarden is kunstenares en leerling van het leven.
Een jaar lang word haar Borstkanker traject op een kunstzinnige manier vastgelegd op het Groninger landschap. In 2024 komt van haar werk een expositie.
“De naakte waarheid
Door mijn traject vast te leggen geef ik ook een stem aan anderen zonder te spreken. Beelden die niet in woorden zijn vast te leggen. Mijn traject zal alle aspecten aan het licht brengen die voor mij belangrijk zijn. Wat niet in de fotografie tot uiting komt leg ik vast door met textiel te werken en zo op een geheel andere manier mijn traject letterlijk kleur geeft en boekdelen spreekt.”
Bron: https://gofund.me/ec292f09
Echter kan dit alleen mogelijk worden gemaakt door bijdragen van Sponsoren, Fondsen, Giften en Donaties. En heerlijke chocolade verkopen 🙂
Ook geeft Carolien Aarden Cacaoceremonies en Vrouwencirkels
Tijdens de cirkel bied ik een veilige bedding waarbij ik je mee neem op reis naar verbinding en verzachting op het borstgebied en hartzaken. Een ware reis waarbij je oude overtuigingen los mag laten en mag zijn met je Zelf.
Je kunt wel zeggen dat borsten De Roze Draad zijn in haar werk, als Holistisch Borsttherapeute in opleiding timmert ze ook aan de weg.
Voor meer details kom naar de informatiemarkt en laat je informeren naar de mogelijkheden.
Alle opbrengst van producten, diensten en giften gaat naar “De Vrucht van de Borstkanker”.
Tot ziens bij De SKULP Familiedag!
Vilten!
Werken met vilt is spelen met kleuren.
Met vilten maken we gebruik van de eigenschappen van wol, en doen precis wat je niet met je mooie wollen vest zou doen. Te warm, te nat en teveel zeep.
Uiteraard met een mooie olijfolie zeep, dus zachte handen zijn gegarandeerd.
Hierdoor wordt het met de zachte wolvezels gemaakte patroon vervilt tot een mooie lap.
En van die lap kunnen we weer mooie dingen maken, zoals o.a. bloemen, sjaals, tasjes, kleding, hoeden enz. enz. en in dit geval een mooie wenskaart.
Vilten is een ontspannen bezigheid en niet moeilijk.
Het laatste stukje doorvilten is wat zwaarder, maar er zijn genoeg handen die dat van u over kunnen nemen.
Mijn naam is Anneke Langenberg uit Leeuwarden en ik maak al ruim 25 jaar mutsjes “voor als je even geen haar hebt”. Daarnaast ben ik met tussenpozen al meer dan 30 jaar bezig met vilt en heb hier vele workshops in gegeven.
www.eltsenien.nl
Mijn naam is Anita van Schaik, 58 jaar en woon in Ferwerd. Lang geleden begonnen in de zorg en al 23 jaar werkzaam als HuideXpert en pedicure. Mijn passie is om net iets meer te kunnen betekenen voor mensen die extra zorg nodig hebben. In mijn werk kwam ik steeds meer in contact met mensen met kanker en voelde mij tekort komen in de kennis om deze doelgroep te kunnen behandelen. Ik wilde zo graag iets bijdragen waardoor deze mensen zich beter zouden voelen, een stukje positieve aandacht buiten het medische gebeuren. Via www.UVBK.nl heb ik de Opleiding Uiterlijke Verzorging en massage voor mensen met kanker gevolgd om mij nu Oncologisch schoonheidsspecialist te mogen noemen.
Cliënten zijn bij mij van harte welkom voor o.a. Huidadvies, make-up, gezichtsbehandelingen en massage. Het voelt zo goed om even een moment van ontspannen te mogen geven en samen met de cliënt een oplossing te vinden om hun huid weer te laten stralen met producten die geschikt zijn tijden het behandelproces van chemo & bestraling.
Van harte welkom bij www.feelbeautifulbyan.nl
Hoe de facebookpagina Fighting Cancer is ontstaan.
Het begon allemaal in 2016 in Emmen, waar Truus Dijck een muts voor een zieke vriendin had gemaakt.
Ik liet die muts op Facebook in een haakgroep zien en hoorde dat iemand mutsen naar de oncologie afdeling in Hardenberg bracht. Bij mij rees toen de vraag of nog meer ziekenhuizen mee wilden doen. Naar aanleiding van die vraag werd ik overspoeld door allemaal dames die mee wilden werken.
Fighting Cancer was geboren.
Binnen twee weken was ik in het UMCG in Groningen met een tas vol mutsen. Ook het ziekenhuis in Emmen kreeg een tas vol.’’
In totaal doen er ruim zestig ziekenhuizen in Nederland mee.
Samen met dochters Linda en Lisanne zette Dijck de facebookpagina Fighting Cancer op en er was geen houden meer aan., Reacties, uit het hele land en België, stroomden binnen. Opeens hadden we 2127 leden. Mensen wilden donaties doen en ziekenhuizen in hun regio benaderen. We hebben het oprichten van een stichting overwogen, maar dat is veel te veel gedoe. Eigenlijk zijn we gewoon een grote groep haak gekke dames, die mutsen willen maken voor dit doel.’’
Wel hebben afgesproken dat elk eerste contact met een ziekenhuis, door mij gelegd wordt. Ik leg uit wat onze doelstelling is, hoe we werken en koppel een contactpersoon ter plaatse aan het ziekenhuis. Zij gaan verder overleggen. Niet overal worden we met open armen ontvangen. Er is een ziekenhuis dat de mutsen niet leuk genoeg vond. Daar waar we wel goed worden ontvangen, vliegen de mutsen de deur uit.’’
Op de facebookpagina staan patronen en instructies voor wat betreft garen en modellen., Het liefst lang in de nek met de mogelijkheid de muts over de oren te dragen, die zijn geschikt. In het zuiden zijn die met een sjaal erdoorheen gevlochten erg gewild en in andere delen van het land de baret.’’
Duizenden exemplaren zijn er inmiddels uitgedeeld., Eerder voor mensen die geen pruik of muts kunnen betalen, maar daar zijn we van afgestapt. Je kunt het niet controleren. Wie niet kan kiezen tussen twee mutsen, neemt ze allebei, wij haken en breien wel door. Belangrijkste is dat iemand er blij van wordt’’, aldus Dijck.
Soms wil een patiënt betalen voor een muts., Daar kopen wij weer garen van. Dan maak ik er een winactie van op onze facebookpagina. Ik houd bij wie gewonnen heeft, zodat iedereen aan de beurt kan komen.’’
Sinds maart 2019 ben ik, Jannie Bos, contactpersoon, voor het leveren en brengen van mutsen naar de afdeling oncologie in Drachten. Ik word altijd vriendelijk ontvangen door het verplegend personeel en de cliënten.
Mijn uitgangspunt is om gevarieerde mutsen te leveren, voor elk wat wils. Ondertussen zijn er meerdere dames actief aan het haken voor het Drachtster ziekenhuis. Op de pagina Fighting cancer, kun je ook altijd aan mutsen komen, er worden geregeld mutsen aangeboden, maar ook gevraagd. Op deze manier kunnen we overal mutsen leveren. Ook probeer ik gratis aan garen te komen, dat lukt door o.a. acties bij Zeeman in Drachten en je kunt via Fighting cancer ook aan garen komen.
Erg fijn dat ook de Skulp deze gratis mutsen wil aanbieden aan de mensen die binnenlopen. Door de mogelijkheid, om bij een stand te staan tijdens de open dag op 23 september hopen we hier meer bekendheid aan te geven.
Over de Heart Pillow
Vanaf begin 2019 maken we samen met een groep vrijwilligers Heart Pillows voor iedereen die het nodig heeft. Het concept is ontstaan in Denemarken bij een verpleegkundige die merkte dat een hart-vormig kussen haar borstkanker-patiënten kon helpen bij hun herstel na een operatie. De Heart Pillow is in het beginsel dan ook bedoelt voor patiënten die een (preventieve) borstoperatie moeten ondergaan, maar de Heart Pillow blijkt ook verlichting te geven bij andere type operaties in dit gedeelte van het lichaam.
Hoe gebruik je de Heart Pillow?
De Heart Pillow is ontworpen om onder de arm te dragen en zo de pijn en spanning van de operatiewond te verlichten. Door de vorm past het altijd. Je hoeft niet te ‘knijpen’ met je arm. Het kussen blijft altijd mooi op zijn plaats, op de bank, in bed of tijdens het autorijden.
Stichting Heart Pillow – Een liefdevolle houvast
- Geeft troost en mentale steun
- Vermindert spanning in de schouder
- Verlicht zwelling en druk onder de arm
- Beschermt tegen per ongeluk stoten
- Verlicht pijn en spanning van de operatiewond
Jannie Douma – Rispens, woonachtig in Oentsjerk, schreef het boek Kanker Kansen nadat ze in 2020 zelf een kankerdiagnose kreeg.
‘Als psychosociaal therapeut zag ik wat een kankerdiagnose teweeg brengt bij degene die het betreft, maar ook bij de mensen er om heen. Door alle onverwerkte emoties loopt de stress op, en dat belemmert het herstel.‘
In dit boek staan verschillende tips om de stress naar beneden te brengen. Door te letten op je leefstijl, eten en beweging, kun je je lichaam een boost geven. Ook je Mindset heeft veel invloed op het herstel. In dit boek leer je hoe je zelf je mindset kunt veranderen.
Een boek met herkenbare verhalen, en mogelijkheden om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te vergroten.
Haal zelf de angst naar beneden met behulp van Logosynthese. Een methode die je met behulp van dit boek zelf toe kunt passen om de angst omtrent kanker te verkleinen.
In dit boek is een speciaal deel opgenomen voor naasten. Wat kun je doen om iemand met kanker te ondersteunen. Veel mensen realiseren zich niet op hoeveel manieren ze iemand met kanker tot steun kunnen zijn.
Meer info op: Kankerkansen.nl
In het Chinees heeft het woord ‘crisis’ twee karakters. Het ene betekent ‘bedreiging’ en het andere betekent ‘kans’. Een kankerdiagnose wordt vaak als bedreiging gezien, maar misschien is het ook een kans. Stel dat we een kankerdiagnose voortaan gaan zien als een cursus. Een cursus die door het leven gegeven wordt. In deze cursus leer je wie je bent, wie je wilt zijn en waarom je hier bent. Dan is een kankerdiagnose een kans zijn om versneld te leren wat er belangrijk is in het leven en kun je de richting van je leven bijsturen.
Mensen die kanker in remissie hebben zeggen vaak dat ze op een andere manier in het leven staan. De één zegt de baan op en begint met werk waar het hart ligt. Een ander heeft niet meer het werk op nummer 1 staan op het prioriteitenlijstje maar brengt liever meer tijd door met familie. Men staat anders in het leven, door de ervaring met kanker. Hoe zou het zijn als we kanker voortaan gebruiken om bewuster te leven…
In het boek Kanker Kansen is een reisroute opgenomen hoe je dit proces een richting kunt geven. Want voor zowel degene met een kankerdiagnose alsook de mensen daar omheen, kunnen ontzettend veel doen om het helingsproces van binnenuit te ondersteunen.
Je talenten (her)ontdekken tijdens en na het kankerproces
“Talenten zijn eigenschappen waar je goed in bent, waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Je hebt ze in je leven nodig om activiteiten te ondernemen, omgevingen op te zoeken en met mensen om te gaan waarbij je talenten tot uiting nodig. Hiermee bouw je veerkracht op”.
Tijdens en na het proces rondom kanker gebruik je enorm veel veerkracht om er zo goed mogelijk doorheen te komen. Angst, verdriet, frustratie en boosheid zijn emoties die ontzettend veel energie nemen. De behandelingen die de diagnose met zich meebrengen, zijn ronduit intens te noemen.
Tijdens dit proces is het waardevol zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven, de regie (voor zover mogelijk) te nemen en zoveel mogelijk dingen te doen waar jij jezelf mee voedt.
“De bewuste beweger heeft tijdens de behandeling zijn tuin nodig om in te werken en om te blijven aarden of een dagelijkse wandeling om alles op zijn plek te wandelen. Het groepsdier heeft mensen om zich heen nodig die liefde en een luisterend oor bieden. De herkauwer heeft het nodig om rustig te kunnen reflecteren op het gesprek met de arts of te kunnen overdenken hoe de eerste chemokuur ging.”
Na de kanker, wanneer jij je leven weer probeert op te pakken, merk je een hele andere kijk op het leven bij jezelf. Je zit nog in een rouwperiode en de mensen om je heen denderen door met de bekende trein. Het lukt je niet om ‘gewoon’ weer in te stappen. Want JIJ bent anders. Met talentcoaching (her)ontdek jij jezelf. Je nieuwe ik. Met deze bagage maak jij keuzes en kun je naar je omgeving verklaren waarom je nu anders reageert of een andere kijk hebt op het leven.
Wij, Karin van der Gun en Nelleke Keuning hebben beide als moeders en vrouwen die in de bloei van hun leven zijn, een kankerdiagnose gekregen met alle gevolgen van dien. Door dicht bij ons zelf te blijven en na de behandelperiode talentgedreven te kijken naar het leven, hebben wij onze passie gevonden: talent gedreven leven.
Wij zijn talentfluisteraars en talentcoaches. Karin haar expertise ligt op het gebied van kanker en werk/levensinvulling na de behandelingen. Waar word je blij van? Hoe wil jij je tweede leven invullen? Nelleke haar expertise ligt op het gebied van kanker en het gezin, tijdens en na de behandeling. Het verwerken en doorleven van het rouwproces (zwarte gat na kanker). De beleving van kinderen tijdens en na behandeling en het opnieuw de balans vinden in de relatie en met elkaar.
Op 23 september kun jij een kort talenteninterview krijgen bij ons in de stand zodat er al een aantal talenten zichtbaar kunnen worden. Tevens is er informatiemateriaal te krijgen over de verschillende coachingstrajecten. Deze trajecten worden in de meeste gevallen vergoed door je werkgever.
Links de foto van Karin, rechts van Nelleke
Leaf en leaf in beweging,
bewust van je liif spelen met bewegen.
Leaf= het Friese woord voor liefde.
Liefde om jou liif (lijf) weer te voelen, horen, vertrouwen en in overgave te ervaren wat er is.
Leaf= het Engelse woord voor blad.
Verbonden met de natuur en jouw natuur tijdens het bewegen.
Met aandacht voor jouw ademhaling en oefeningen/houding die even tussendoor of als serie uitgevoerd kunnen worden.
Wat is het voor les? Het is een zelf gecreëerde vorm met spelenderwijs aandacht voor:
De symboliek van de natuur, (yin) yoga houdingen, ademtechniek, meditatie, mindfulness, lichaamswerk, ‘natuurlijk bewegen’, energiewerk, intuïtief bewegen, laten inspireren door (van)alles in het moment.
Wil je 1 les volgen, meerdere of het gehele blok van 5 lessen?
- Les 1: Gebied van tenen t/m heupen; gericht op aarden, verbinding met jezelf, voeten op de grond.
- Les 2: Gebied van vingers t/m nek/schouder; gericht op doen, richting wens/droom, maken van ‘kleine’ stappen onderweg.
- Les 3: Gebied rond het hart; gericht op ontvangen van jezelf en de ander, dankbaarheid.
- Les 4: Gebied rond rug/buik, gericht op voelen, emoties van vlinders tot verdriet.
- Les 5: Ik heb allemaal ideeën, wie weet komen we samen tot een mooi thema.
Ben je nieuwsgierig of heb je vragen? Kom mij bezoeken op de familiedag.
Ik heb zin om met jou te ontmoeten, je wat te laten zien en of ervaren.
Ik geef jou de ruimte om te ontdekken of dit nu bij jou past.
Gerbrich Wassenaar-Romkema (www.leafenleaf.nl)
Fysiotherapie bij kanker
Eén op de drie mensen krijgt een keer een vorm van kanker. Als je deze boodschap krijgt, val je vaak even helemaal stil. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan je helpen om weer in beweging te komen en te blijven. Tijdens de behandeling, na de behandeling en ook als je niet meer beter wordt.
Door de ziekte en de behandeling daarvan kun je te maken krijgen met klachten als pijn, verlies van kracht en conditie, stijfheid, vermoeidheid, spanningsklachten en/of oedeemvorming. Een oncologie- of oedeemfysiotherapeut kan hierbij helpen.
Kijk voor meer informatie op:
fysiotherapieenkanker.nl
Op 23 september zijn wij aanwezig bij de familiedag van de Skulp. Graag tot ziens!
Het ONF (Oncologisch Netwerk Friesland) is een samenwerkingsverband van de 2e en 3e lijns zorg tussen alle Friese ziekenhuizen, Pathologie Friesland en het Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF).
Met deze samenwerking zorgen wij ervoor dat de Friese kankerzorg nu en in de toekomst beschikbaar blijft in Friesland en onze Friese regio. Voor sommige kankersoorten wordt naar een ander Fries ziekenhuis verwezen en in bepaalde gevallen naar een academisch ziekenhuis of kankercentrum buiten het netwerk. Voor de patiënt zoeken we de best passende behandeling dicht bij huis als het kan, of wat verder weg als het moet.
Voor het patiëntperspectief hebben we een Cliëntenadviescommissie Oncologie (CO-ONF) en werken we samen met De Skulp. Voor samenwerking met de 1e lijn zijn er oncologie zorgnetwerken.
Een sterk regionaal netwerk met korte lijnen, gerichte verwijzing en de focus op de patiënt draagt in hoge mate bij aan het leveren van de juiste zorg op het juiste moment!
Van intense emoties en het zoeken naar balans,
naar het hervinden van je veerkracht en je innerlijk kompas.
Het leven laat je soms geheel onverwachts struikelen. Loop je vast, of kun je hier wel wat ondersteuning bij gebruiken? Praktijk de Zonnewijzer biedt ondersteuning en begeleiding bij:
- Ziekte in het gezin
- Opgroeien met een ziek lichaam
- Een vraagbaak in wat er allemaal komt kijken bij de wirwar aan gevoelens en emoties en praktische vragen
- Individuele oudercoaching
- Gezinsbegeleiding
- Rouw bij kinderen, jongeren en volwassenen
- Levend verlies bij ouders van een kind met een ziekte of beperking
- Palliatieve psycho-sociale begeleiding
Rouw is er in vele facetten van het leven, als je te maken hebt met ziekte van jezelf of iemand in het gezin, wanneer je ouders gescheiden zijn of wanneer iemand die je dierbaar is overlijdt.
In mijn praktijk werk ik altijd met datgene wat voor jou op dat moment aandacht vraagt. Jij hebt en houdt de regie in wat je wilt delen. Ik geef daarbij handvatten, openingen en het vertrouwen dat je je gevoelens en gedachten kwijt kunt en mag. Daarbij stem ik af op wat voor jou goed is. Tijdens begeleidingsmomenten zie je dat ik werk met allerlei verschillende werkvormen. Passend bij wat jij fijn vindt. Tijdens deze activiteiten is er ruimte voor verdieping, het delen van gevoelens en een gesprek.
Hoe mensen mijn begeleiding ervaren
“Sanne heeft ons ontzettend goed geholpen toen onze dochter vastliep in een groot gemis. Ze luisterde vol aandacht en had adviezen waar wij mee verder konden. Ook vond onze dochter het altijd fijn om te komen.”
–Moeder 38 jaar-
“Mijn ouders hadden bedacht dat ik naar iemand toe moest en ik wist niet zo goed wat ik daar dan moest doen. Toen we eerst even samen gingen voetballen wou ik daarna ook wel kletsen. Ik vond het wel heel fijn dat Sanne niet verdrietig werd van mijn verhaal omdat de meeste mensen gaan huilen als ik het vertel.”
– Jongen 12 jaar-
“Vanaf het begin was het makkelijk om open en eerlijk te zijn over alles waar je maar tegenaan loopt in een rouwproces. Je stelde daarbij de juiste vragen en het was fijn dat je het inzichtelijk maakte met plaatjes en tekeningen.”
–Vrouw 34 jaar-
De Prostaatkanker Stichting (PKS) is een patiëntenorganisatie voor mannen met prostaatkanker en hun naasten. Zij zorgt voor lotgenotencontacten, verzorgt voorlichting aan en behartigt de belangen van prostaatkanker patiënten. Zij houdt zich niet bezig met medisch handelen, maar is wel heel nauw betrokken bij het stimuleren van wetenschappelijke onderzoek aangaande prostaatkanker.
Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen. Jaarlijks wordt er bij circa 14.000 mannen prostaatkanker geconstateerd. Per dag sterven er in Nederland circa 8 mannen aan prostaatkanker. Tijdige screening kan helpen het aantal sterfgevallen te verminderen. Wij adviseren mannen dan ook om hierover met hun huisarts in gesprek te gaan. “Praat niet te laat over je prostaat” is onze stelling. “Meten is weten”
Voor meer informatie kun je contact opnemen via “secretariaat@prostaatkankerstichting.nl” of telefonisch met het lotgenotencontact 0800-99 92 222
Mijn naam is Marieke Koot en ik verzorg de lessen bij de Skulp op de dinsdagmiddagen in Oranjewoud van 13-14 uur.
Waar staat ReCoVeRY Run voor:
Het is begonnen met sport en bewegen voor vrouwen met borstkanker, omdat deze groep al redelijk goed behandelbaar is en er op deze groep al veel onderzoek is geweest met het resultaat dat staat voor;
Trainen bij en na kanker, zeker doen!
Echter is het voor iedereen met kanker of herstellende van heel goed om qua conditie en kracht te blijven trainen. Dus na overleg met behandelend arts mag iedereen meedoen.
De missie van de ReCoVeRY Run:
Het is gebleken dat bewegen bij kanker heel goed is en een onderdeel van het behandelplan zou moeten gaan worden! Een actieve kankerpatiënt kan de chemokuren beter verdragen en de therapie vaker afmaken, heeft een betere slaapkwaliteit, heeft het gevoel van empowerment en zal na de behandelingen beter en sneller herstellen en vaker eerder participeren in de maatschappij! Dat zijn dus echt goede redenen om de ReCoVeRY Run landelijk nog meer naamsbekendheid te geven.
Ik ben heel blij dat we via de Skulp een groepje hebben op de dinsdag!
Het is echt fantastisch te zien hoe er omgegaan wordt met elkaar en hoe de trainingen bijdragen aan een verbetering van conditie en kracht!
We werken aan de fysieke, mentale en sociale aspecten.
Met reactie’s zoals; “ Goh, dat ik dit nog kan” en “ Wat fijn dat ik van de bank ben afgekomen en lekker bezig ben, trots op mezelf’
Voor mij als trainer echt geweldig om te horen! Zo ontzettend blij dat ik via de ReCoVeRY Run een steentje kan bijdragen in dit gehele proces van ziek zijn en hopelijk herstellen.
Het samen op een laagdrempelige manier
buiten sporten met elkaar is toch ook bij ons
iedere week een feestje!
Over de lezing
Veel (ex)kanker patiënten hebben tijdens of na hun behandeling last van extreme vermoeidheid. De vermoeidheid kan maanden of soms zelfs jaren duren. Sabine Heitman is revalidatiearts bij Revalidatie Friesland en tijdens de familiedag geeft zij samen met Karen Langereis een lezing over vermoeidheid bij kanker en hoe revalidatie daarbij kan helpen. Ook zal zij uitleg geven over het revalidatie programma zoals dat bij Revalidatie Friesland wordt aangeboden.
Sabine Heitman
Werkt sinds 12,5 jaar als revalidatiearts bij Revalidatie Friesland op de locaties Drachten en Beetsterzwaag. Eén van haar aandachtsgebieden is oncologische revalidatie.
Karen Langereis
Is binnen Revalidatie Friesland in opleiding tot Physician Assistent. Eén van haar aandachtsgebieden tijdens de opleiding is oncologische revalidatie. Karen is van origine ergotherapeut en heeft daardoor veel kennis van fysieke en emotionele belastbaarheid, slaap en balans.
Over Revalidatie Friesland
Revalidatie Friesland helpt kinderen, jongeren en volwassenen die medisch specialistische revalidatie nodig hebben. De gevolgen van een aandoening, ongeval of ziekte zijn vaak complex en soms blijvend. Medisch specialistische revalidatie richt zich op het bevorderen van zelfstandigheid en de zelfredzaamheid van de patiënt. Met een persoonlijke benadering en een geheel op de patiënt afgestemde behandeling wordt gestreefd naar het voorkomen en verminderen van belemmeringen. Bij Revalidatie Friesland werken verschillende disciplines intensief
samen met én voor de patiënt.
Revalideren tijdens of na kanker
Oncologische revalidatie helpt bij diverse lichamelijke (en psychische) problemen als gevolg van kanker. Bij deze behandeling werken verschillende disciplines samen met als doel de kwaliteit van leven van de kankerpatiënt te verbeteren. De behandeling helpt u om een nieuwe balans in uw functioneren te vinden.
De revalidatiebehandeling is gericht op herstel van fysieke, psychische en/of sociale klachten gerelateerd aan kanker. Bijwerkingen en effecten van kanker(behandelingen), zoals ernstige vermoeidheid en lichamelijke beperkingen, kunnen leiden tot verminderde kwaliteit van leven en slechter functioneren in werk en privé. In de behandeling is het een eerste prioriteit om zo min mogelijk beperkt te worden door de gevolgen van kanker of de behandeling daarvan.
SHIT OR SHINE
Gratis online magazine Sparkle-club en besloten Facebook-groep Challenges en trainingen.
De Shit or Shine CoachClub
Shit or Shine wordt gemaakt door en voor vrouwen met en na kanker.
Er is een grote behoefte aan support voor vrouwen na de behandeling van kanker. Het warme bad van de zorg valt weg.
Maar niets is nog hetzelfde. Hoe pak je je leven weer op? Inmiddels worstelen duizenden vrouwen in Nederland hiermee. Voor hen werd Shit or Shine, zonder winstoogmerk, in oktober 2020 gelanceerd. We gaan voor positiviteit: oog voor de shit, maar focus op de shine!
Dit is Shit or Shine:
Met wekelijks nieuwe blogs en artikelen over onderwerpen waar je mee te maken kan krijgenals je kanker hebt, of hebt gehad.
Laagdrempelige online ontmoetingsplekken, waar je in contact komt met andere ervarings- deskundigen. Hier kun je vragen stellen en ervaringen uitwisselen. We bieden gratis challenges en betaalde trainingen aan die vrouwen met en na kanker helpen bij het werken aan hun herstel, het opbouwen van energie en het vormgeven van hun leven.
We besteden aandacht aan bewegen, voeding en happiness, drie belangrijke pijlers voor een goed herstel.
Netwerk van erkende coaches en therapeuten voor vrouwen met of na kanker. Soms heb je meer nodig voor een goed en krachtig herstel, zoals één op één coaching of therapie. In de Shit or Shine CoachClub kun je op zoek naar een coach/therapeut die bij je past.
“We willen iets betekenen voor al die vrouwen in Nederland die kanker hebben of hebben gehad”
CONTACT:
Elsbeth Slippers
post@shitorshine.nl
www.shitorshine.nl
www.coachclub.shitorshine.nl
Op 23 september zijn wij aanwezig op de familiedag van De Skulp
Yvonne Hiemstra is het gezicht van Sichtpunt. Zij geeft samen met Petra de Vries een lezing over Kanker en Zingeving. Bij de stand op de informatiemarkt geven zij graag informatie over wat Sichtpunt voor u kan betekenen.
“Kom je in het leven kanker tegen, dan heeft dit veel impact op je leven.
Het roept veel levensvragen op.
Wat is de zin van mijn bestaan? Wat maakt mijn leven nog zinvol? Wat is nog de moeite waard?
Deze vragen hebben te maken met zingeving, levensbeschouwing, religie en spiritualiteit.
Ik ga het met jullie hebben over zingeving, welke rol speelt geloof in je leven met en na kanker.
staan wel hun foto en tekst wie ze zijn. Dit kan weg en naar sprekers.
Jong & Kanker lounge
In het ziekenhuis kom je ze waarschijnlijk weinig tegen: andere jonge mensen met kanker. En dat terwijl het soms ontzettend fijn kan zijn om juist eens leeftijdgenoten te ontmoeten, die begrijpen hoe kanker het leven op z’n kop kan zetten.
Kletsen jullie gezellig mee in de Jong & Kanker lounge tijdens De Skulp familiedag zaterdag 23 september 2023? Volop de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, of het juist eens even ergens anders over te hebben onder het genot van een drankje!
Voor wie: Jonge mensen (18 – 39 jaar) die zelf kanker hebben of ooit hebben gehad.
Stichting Tittoo.org helpt vrouwen om de littekens die borstkanker heeft achtergelaten om te zetten naar iets moois met hulp van een tattoo. Dit jaar krijgen 16 vrouwen in Nederland een prachtig blijvend sieraad waardoor zij weer trots naar zichzelf in de spiegel kunnen kijken. De tattoo helpt om een streep te zetten onder alle ellende en symboliseert voor veel vrouwen een nieuw begin.
De stichting, een officieel goed doel, bouwt een netwerk van artiesten die ervaring hebben met het werken over littekens. Er komen steeds meer artiesten bij waardoor ieder jaar meer vrouwen geholpen kunnen worden.
Het koor Zingen voor je leven Heerenveen: op ontspannen wijze je stem gebruiken en ontdekken. Er ontstaat verbinding en energie door het samen zingen. Er worden toegankelijke liedjes gezongen, die snel mee te zingen zijn. Heb je kanker (gehad) of maak je het in je naaste omgeving mee? En houd je van zingen?
Dit koor biedt een veilige plek van herkenning. Zie ook www.zingenvoorjelevenheerenveen.blogspot.com of www.kankerinbeeld.nl