Met een flinke duw tegen een papieren deur opende wethouder Hilde Tjeerdema van Leeuwarden op ludieke wijze het nieuwe SkulpCafé in Leeuwarden. Het koor Zingen voor je leven zorgde voor een gezellige sfeer tijdens de opening.

de Skulp Leeuwarden
Feestelijke opening van SkulpCafé Leeuwarden

In het nieuwe centrum voor leven met kanker gaan acht gastvrouwen en een gastheer aan de slag. Teamleiders zijn Thea de Vries en Auxilia Vervloet.

De Skulp Friesland heeft nu in alle plaatsen in Friesland met een ziekenhuis een inloophuis voor mensen die geraakt zijn door kanker. Ook hun familie, vrienden en mantelzorgers zijn welkom.

‘’Centraal staan Ontmoeting, Aandacht en Ondersteuning’’, zei voorzitter Froukje Nijholt, ,,Het is fijn als mensen na behandeling in het ziekenhuis vanuit het oncologisch netwerk en anderen doorverwezen worden naar ons centrum voor leven met kanker’’.

Uit het effectonderzoek van brancheorganisatie IPSO en KWF naar de maatschappelijke waarde van inloophuizen blijkt dat centra als De Skulp een meerwaarde hebben. Dat geldt zowel voor de positieve gezondheid maar ook op het gebied van kostenbesparing in de zorg en arbeidsparticipatie.

Het bestuur van De Skulp is blij met de ruimte bij sport- en gezondheidscentrum Het Spectrum in Leeuwarden. Eigenaars Aad en Marga van der Windt zetten zich al jarenlang in voor mensen die geraakt zijn door kanker en in de toekomst kunnen hierdoor mooie kruisbestuivingen ontstaan.

De Skulp Friesland heeft al van  plannen voor de toekomst: het vergroten van de  naamsbekendheid,  het integreren van positieve gezondheid in de organisatie, het starten van mannenpraatgroepen, samenwerking met derden zoals Dbieb Blokhuispoort voor spreekuren en lezingen en nog veel meer.

Het is hard nodig want ieder jaar worden zo’n kleine 5000 mensen in Friesland geraakt door kanker. Dankzij financiële steun van het Benefytscomité en het Iepen Mienskipfûns kan De Skulp Friesland voorlopig even vooruit. Binnenkort worden plannen gemaakt voor het werven van structurele middelen om het werk van De Skulp Friesland ook in de toekomst te kunnen continueren.