INTERVIEW | Inloopcentrum voor mensen met kanker biedt luisterend oor: “De Skulp is waar je je thuis voelt”

SNEEK – Sinds drie jaar vinden mensen met kanker, hun familieleden en andere naasten een warm welkom in inloopcentrum De Skulp in Sneek. Er wordt gepraat, gelachen en gehuild en er is altijd ruimte voor gezelligheid. “Het is hier net een grote familie. Een familie waar iedereen bij hoort.”

De Skulp Friesland, met vestigingen in Sneek, Heerenveen, Drachten en Leeuwarden, biedt een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen die zelf, of in hun naaste omgeving, te maken hebben (gehad) met kanker. In Sneek heeft De Skulp onderdak in wijkgebouw De Schuttersheuvel aan de Harmen Sytstrastraat 8a.

Inloopochtend
Het is woensdagmiddag half twee en dat betekent dat ook inloopcentrum De Skulp haar deuren opent in wijkgebouw De Schuttersheuvel. Teamleider Engbert Helfferich staat met de gastvrouwen klaar om bezoekers te ontvangen. Een van de gasten is jarig en dus wordt er royaal getrakteerd. Petitfours, slagroomsoesjes, kaas en worst, het kan niet op. Engbert pakt zijn gitaar en zet ‘Er is er een jarig’ in en er wordt uit volle borst meegezongen. De sfeer is goed en hartelijk, dat merk je meteen als je over de drempel van De Skulp stapt.

Verhaal kwijt kunnen
Geke Krot is een van de gastvrouwen en is – samen met gastvrouwen Ella Slump en Ineke Scholten en teamleider Engbert Helfferich – de drijvende kracht achter De Skulp Sneek. “We zijn hier in Sneek nu drie jaar bezig”, vertelt ze. “Inmiddels zijn er vier Skulp vestigingen, Heerenveen was de eerste, die bestaat nu tien jaar. De inloopplekken in de ziekenhuizen zijn allemaal verdwenen, maar er is echt behoefte aan een laagdrempelige plek waar mensen over hun ziekte kunnen praten. Ons hoofddoel is dat mensen hun verhaal kwijt kunnen. Je bent onder lotgenoten en je vindt hier herkenning én erkenning.

Je wordt hier als mens gezien

We merken vaak dat gasten hun eerste bezoek aan De Skulp best spannend vinden, maar als eenmaal de stap is gezet, ervaren ze het hier als een warm bad waar het een en al gezelligheid is. We praten echt niet alleen over kanker. Natuurlijk informeren we naar elkaars gezondheid en leven we mee als iemand een uitslag krijgt of voor een onderzoek moet. Maar we kletsen ook over dagelijkse dingen, spelen spelletjes en hebben soms een workshop. Zo kunnen onze gasten vandaag met speksteentjes aan de slag, mochten ze dat willen. De een neemt een breiwerk mee, de ander doet aan diamond painting, iedereen schuift hier aan tafel en alles mag, niets moet.”

Positieve gezondheid
Naast de wekelijkse inloopmiddag is er iedere vierde woensdagmiddag van de maand in Sneek ook een informatiemiddag (van twee tot vier uur) waar mensen kennis kunnen maken met ‘positieve gezondheid’. Uit onderzoek van arts, onderzoeker en grondlegger van positieve gezondheid, Machteld Huber, blijkt dat we vooral een betekenisvol leven belangrijk vinden. We willen mee kunnen doen en ons energiek voelen. Positieve gezondheid gaat daarom niet alleen om lichamelijke gezondheid, maar over wat voor ons veerkracht geeft. En dat is per persoon verschillend.

Inloopcentrum De Skulp in Sneek

Geke Krot vertelt: “Drie van onze collega-vrijwilligers hebben naast de basistraining voor gastvrouw of gastheer de basisopleiding positieve gezondheid gevolgd. Bij positieve gezondheid zijn er activiteiten gekoppeld aan zes dimensies: nummer 1 is lichaam; nummer 2 is gevoel en gedachten; nummer 3 is zinvol leven; nummer 4 is kwaliteit van leven; nummer 5 is meedoen; en nummer 6 is dagelijks leven. Door middel van een soort spinnenweb-schema kunnen mensen op een schaal van 0 tot en met 10 aangeven wat ze nodig hebben, waar ze tegenaan lopen. Bijvoorbeeld: hoe ga ik om met negatieve gevoelens? Sport of beweeg ik voldoende? Wij kunnen mensen ook doorsturen naar de juiste personen of instanties, mochten ze hulp nodig hebben.”

Warme groep
Ondertussen is Henny Fokkens aangeschoven, Henny is de eerste gast die drie jaar geleden De Skulp in Sneek binnenliep. “De Skulp is waar je je thuis voelt”, zegt ze enthousiast. “Hier kun je open en eerlijk met elkaar praten. We delen lief en leed met elkaar – ik verzorg zelf de verjaardagskaarten – en hebben naast de middagen hier ook via de app een fijn contact.”

In De Skulp kun je schuilen en aansterken, om daarna weer verder te gaan 

Mary Ann van Maaren was eerst gast bij De Skulp in Heerenveen, maar komt sinds haar verhuizing naar Scharnegoutum naar De Schuttersheuvel. “Mensen begrijpen je meteen, je hebt hier aan een half woord genoeg”, legt ze uit. “Het is een hele warme groep waarin met iedereen wordt meegeleefd. Ik heb niet zolang geleden een nieuwe diagnose gekregen en dat was voor mij zeer confronterend. Maar hier in De Skulp vond ik zoveel begrip. Je wordt hier als mens gezien.”

Nieuwe vrijwilligers
“Naast de reguliere inloop in De Skulp-vestigingen zijn er ook speciale vrouwengroepen, ‘Jong en kanker’ en ‘Kanker en gezin’”, licht Engbert tot slot toe. “In De Skulp kun je schuilen en aansterken, om daarna weer verder te gaan. We ontwikkelen ons steeds breder en merken dat mond-tot-mondreclame ook veel doet. We draaien puur op vrijwilligers en kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken.”

Dus… wil je je als vrijwilliger aanmelden? Neem dan contact op met Engbert Helfferich: 06-10545529 of een van de coördinatoren, Annie Adema: 06-30763642.

Tekst en foto’s Amanda de Vries