Over ons

De Skulp centrum voor leven met kanker in Friesland wil ondersteuning en begeleiding bieden aan mensen, die geraakt worden door kanker.

En doet dit door het ontplooien van activiteiten, zoals een wekelijks SkulpCafé ten behoeve van mensen met deze levensbedreigende ziekte en hun naasten in onze provincie. Een overzicht van de activiteiten, die door de vrijwilligers van De Skulp worden georganiseerd is te vinden in het kalenderoverzicht.

De Skulp biedt een warm welkom en een veilige prettige plek voor iedereen in Friesland, die te maken krijgt met kanker. Dit geldt voor alle betrokkenen dus ook voor partners, kinderen, vrienden, mantelzorgers etc.

De Skulp richt zich nadrukkelijk niet op de medische kant van kanker, maar op de behoefte aan ondersteuning bij de verwerking van wat hen is overkomen in alle fases van het proces.

DE SKULP

Skulp betekent slakkenhuis in het Fries.

Het slakkenhuis herbergt een prachtige symboliek. Het is een natuurlijke behuizing om in terug te trekken in de woelige tijden van ziek zijn, maar ook in de herstelfase.

De vorm van het slakkenhuis is een perfecte spiraal die staat voor ontmoeten, loslaten, opnieuw balans vinden in het leven.  

Door kanker stellen mensen zichzelf vaak zingevingsvragen en ervaren daardoor een gevoel van verdieping in hun leven. De slak doet denken aan vertraging. De ziekte en behandeling dwingen vaak tot een vertraging van het levensritme vanwege pijn of gebrek aan energie. Maar het stemt ook  tot nadenken over wat nu werkelijk belangrijk is in het leven.

Wees welkom bij De Skulp, in welke fase van de spiraal je je ook bevindt.  

Loop eens binnen tijdens de wekelijkse vrije inloop van een van onze centra of bezoek een activiteit of laat je verwennen door ontspanningsmassage. 

En “kruip uit je skulp” als het moment daar is.

In 2018 hoorden 4643 mensen in Friesland, dat zij kanker hebben. Als jou dat overkomt, kun je terecht bij een ziekenhuis in de regio voor een medische behandeling. De diagnose kanker verandert veel in het leven van jou en je naasten. Alles wat vanzelfsprekend leek, is plotseling onzeker.

Gelukkig genezen er steeds meer mensen van kanker. Helaas is het vaak lastig om de draad weer op te pakken, als de behandeling achter de rug is. En als genezing niet meer mogelijk is, breekt een nieuwe fase aan waarin afscheid en afronding van het leven centraal staan.

Op 4 februari 2016 heeft De Skulp Friesland voor het eerst haar deuren geopend in Heerenveen aan de Thialfweg 43 en is sinds december 2017 te vinden in het gebouw aan de K. R. Poststraat 70-72 in Heerenveen. 

 Zo is er sinds september 2019 een vestiging van De Skulp te vinden in Drachten, namelijk aan het Kiryat Onoplein 85a en in 2021 zijn de vestigingen in Sneek en Leeuwarden een feit. Zie voor adressen en openingstijden onder het contact per vestiging.